המנציחים ציון
הקמת מצבות ואנדרטאות מאבן ושיש
03-9454067
צריך / צריכה הצעת מחיר למצבה?
"המנציחים ציון" מצבות
מחוייבים למצבות בטיב מעולה עם גימור מדוייק וליטוש דק השומר על ברק ומראה חדש ומקצועי לאורך שנים
יחס אישי ושירות גם בבית הלקוח
לייעוץ והצעת מחיר - חינם
052-3328558

כבוד לגוף הנפטר
כל הדינים והמנהגים של היהדות, הקשורים במוות ובאבלות, מכוונים לשתי מטרות: כבוד המת והתחשבות בנשארים בחיים. כל עוד האדם חי, דורשת ההלכה שלא ייעשה שום דבר העלול לקרב את סופו; חייבים אנו לעשות כל מה שאפשר כדי להציל את חייו, ואפילו בשבת. ברגע שנקבעת יציאת הנשמה, נחשב האדם למת, ואז חלים עליו כל הדינים הנידונים בערך זה. בזמנים עברו היו קובעים את מותו של אדם על ידי הנחת נוצה על שפתיו, כדי לבדוק את עודנו נושם, ועל ידי בדיקת הלב, כדי לראות אם עודנו פועם. כיום, נקבע המוות בידי רופאים מומחים, המביאים בחשבון גם את פעילותו החשמלית של המוח. כאשר אדם גוסס, מצווה היא להישאר איתו כדי שלא יפחד. כן צריכים להבטיח לעשות כל מה שהוא מבקש, ואחר מותו לקיים את ההבטחות, גם זאת כדי שלא "תיטרף עליו דעתו". נהגו לעודד את הגוסס להתוודות על חטאיו, אבל אסור לעשות כך בנוכחות אשתו ובני ביתו, שמא יתרגשו, והוא יצטער על כך. היו שנהגו להשאיר נר דלוק בחדרו של הגוסס, כי השלהבת מסמלת את נשמת האדם, שקשרה עם הגוף הולך ומתרופף.
כבוד לגוף הנפטר.
אף־על־פי שאין היהדות רואה במות האדם את סופו אלא רק שלב נוסף בקיומו, ואע"פ שהיא מאמינה שנשמת האדם עולה לעולם אחר שהוא טוב יותר, בכל זאת חייבים לנהוג כבוד בגופת האדם כי זה הכלי המחזיק את הנשמה במשך חייה עלי אדמות. לכן מנהג הוא שלא להשאיר את הגופה לבדה בין המוות לקבורה, ונוהגים שלפחות שני אנשים נשארים איתה ואומרים פרקי תהילים. יש גם סיבות היסטוריות למנהג זה, והן שגניבת גופות הייתה שכיחה למדי בתקופות מסוימות, ושבעלי־חיים, כגון עכברושים, היו עלולים לפגוע בגופה. מובן מאליו שבתנאי ימינו שוב אין מקום לחששות אלה.
בדרך כלל מכסים את הגופה בסדין לבן, ומנהג נפוץ הוא, בייחוד בקהילות אשכנזיות, לכסות את כל המראות בבית וגם לשפוך החוצה כל מים שהיו בתוך מיכל בשעת הפטירה. היו חוקרים שסברו שהסיבה למנהג זה היא הרצון להודיע לשכנים על המוות בלי להזדקק למילים.